Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Hakiki zeytinyağı nasıl anlaşılır? Zeytinyağı satın alırken nelere dikkat etmem gerekir diye düşünüyorsanız o zaman bu yazı tam size göre. Marketten içeri girdiniz. Ne kadar çok çeşit var değil mi? Üstelik de terimler size hiç de aşina değil. O zaman zeytinyağı satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini hemen öğrenin.



Hakiki Zeytinyağı satın alırken nelere dikkat etmek lazım?

Hepimiz yediğimiz ürünlerin en kaitelisini yemek isteriz. Özellikle zeytinyağı konusu olunca sağlık kaynağı zeytinyağının en kalitelisini almak istiyoruz. Ancak ister market ister üretici olsun içeri girer girmez kafamız karışıyor. Ne alacağımızı şaşırıyoruz. Aslında tüm dünyada üretici 5 ülke var. Türkiye'de bunlardan bir tanesi. Hatta 2022 yılında hasat çok verimli geçtiği için İspanya'dan sonra en fazla üretebilen 2. ülke konumunda olduk (şimdi herkesin zeytingyağı fiyaları peki nedne uçuyor dediğini duyabiliyorum. Genel olarak zeytinyağı üretiminde, küresel iklim krizinden dolayı, sıkıntı olduğunu unutmayalım lütfen) Aslında zamanında mutfaklarımızda diğer yağların kullanımı vs sebeplerden maalesef zeytinyağını çok iyi tanımıyoruz. Ama zeytinyağı konusunda her gün daha fazla şey öğreniyoruz.  O zaman öğrenmeye devam edelim.


Zeytinyağının Türleri Nelerdir?

Öncelikle zeytinyağı türleri arasındaki farklı bilmemiz lazım. Çoğu süpermarkette ya da satış noktasında (mesela üreticinin sahip olduğu dükkan gibi) genellikle üç tür zeytinyağı bulunur: "natürel sızma zeytinyağı", "erken hasat zeytinyağı" ve "riviera zeytinyağı". Genel olarak, lezzet yoğunluğuna göre en çokdan en aza doğru sıralanan zeytinyağı şöyledir: erken hasat zeytinyağı, natürel sızma zeytinyağı ve riviera zeytinyağı. Sağlığa faydaları açısından bakıldığında, tüm zeytinyağları aynı sayıda kaloriye sahiptir ve hepsinin kalp sağlığına faydaları vardır. Kalp sağlığının ötesinde, zeytinyağıyla ilişkili antiinflamatuar ve antimikrobiyal özellikler gibi ek sağlık yararları, zeytinyağına lezzetini veren polifenollerin ve antioksidanların varlığına bağlı olabilir. Genel bir kural olarak, zeytinyağı ne kadar lezzetli olursa, o kadar sağlıklı özellikler içerebilir. Yine de tüm sonuçlara zeytinyağının laboravtuvar analizi olmadan varamayız. Bu sebepten kuvvetli sağlık iddiaları varsa mutlaka analiz sonuçlarını göstermelerini isteyin.


Zeytinyağı Her Yemekte Kullanılır Mı?

Ayrıca yemek pişirmeye gelince, tüm zeytinyağı nispeten yüksek sıcaklıklarda bile yemek pişirmek için güvenlidir ve ısıtıldığında sağlıklı özelliklerinin çoğunu korur. Satın alacağınız zeytinyağının türünü zevk tercihlerinize ve bütçenize göre seçin, ancak daha lezzetli zeytinyağlarının sağlık açısından daha fazla fayda sağlayabileceğini unutmayın.


Zeytinyağının Raf Ömrü Nedir?


Mutlaka ambalajın üzerinde son kullanma tarihi ve/veya hasat tarihini arayın. Zeytinyağı ilk üretildiğinde, yani hasat sırasında taze hahiki zeytinyağı alıp tüketmek en iyisidir. Ancak zeytinyağının nasıl işlendiğine ve zeytin türüne bağlı olarak şişelendikten (yani ambalajlandıktan sonra) sonra yaklaşık iki yıl boyunca da tazeliğini korur. (Raf ömrü bölgesel olarak değişebilir. Raf ömrü konusunda dikkatli olmak lazım) Ayvalık tipi zeytinden elde edilen zeytinyağının (ülkemizde de yetişir) raf ömrü 2 sene iken, arbequina cinsi İspanyol zeytininden elde edilen zeytinyağının raf ömrü ise daha kısadır.

Bu sebeplerden dolayı, en iyi tarihe veya hasat tarihine bakın.
Açıldıktan sonraki birkaç ay içinde kullanacağınız şişe boyutlarını satın almaya çalışın. Şişenizdeki son kullanma tarihi çok uzak olsa da zeytinyağı, ürünler gibi doğal bir üründür. Zeytinyağı ısıya, oksijene ve ışığa maruz kaldığında bozunur. Natürel sızma zeytinyağındaki uçucu aroma bileşikleri, uygun olmayan şekilde veya çok uzun süre saklanırsa kaybolabilirler. Bu nedenle, en iyi sonuçları elde etmek için zeytinyağını açıktan sonra makul bir süre içinde, mesela iki ila üç ay içerisinde kullanın.


Zeytinyağının etiket bilgilerinde ne yazar?


Son olarak etiket bilgilerine mutlaka dikkate edin. Türkiye'de zeytinyağı etiketlerinde genellikle ürünün çeşidi, yağ asidi içeriği, üretici veya marka bilgisi, üretim tarihi, son kullanma tarihi, net miktarı ve üretim yeri gibi bilgiler bulunur. Ayrıca, ürünün belirli bir kalite standardına uygun olup olmadığını gösteren işaretler de olabilir. Bu bilgiler, tüketiciye ürün hakkında detaylı bilgi vermek ve güvenilirlik sağlamak amacıyla yer alır.

Türkiye'de üretici işletme numarası, bir işletmenin kayıtlı olduğu resmi tanımlayıcı numaradır. Bu numara, işletmenin kimliğini belirler ve ürünlerin izlenmesi, denetlenmesi ve kayıt altına alınması için kullanılır. Üretici işletme numarası, Türkiye'de gıda ürünlerinin ve diğer çeşitli ürünlerin üreticilerinin kayıt altına alınması ve takibi için önemli bir araçtır. Bu numara, üretici işletmenin resmi kimliğini doğrulamak ve izlenebilirliği sağlamak için kullanılır.

Bu işletme numarasının varlığını mutlaka kontrol edin. Üreticinin kendi işletmesi yok ise bile başka firmada dolum yani ambalajlama yaptırdığından o işletme ile fason sözleşmesi yapar ve dolum yaptırdığı işletmenin işletme numarasını kullanır. 




Hakiki Zeytinyağı Satın Alırken Yapılan 3 Hata Nedir?



Hakiki zeytinyağı satın alırken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anladıysak o zaman şimdide de zeytinyağı satın alırken yaptığımız 3 hataya bakalım. Genellikle bize de gelen tüketicilerin dikkat ettiği bazı kriterler var. Ancak bunlar maalsef çoğu zaman hatalı bilgiler olabiliyor. Hadi hemen okumaya devam edelim. 

1- Renk kalitenin göstergesidir. YANLIŞ! - Zeytinyağının renginin bir önemi yoktur. Renk, tadımcının algısını etkileyebilmesine rağmen kalitenin bir göstergesi değildir. Hakiki zeytinyağı mutlaka koyu yeşil olmak zorundadır diyemeyiz. Profesyonel tadım uzmanları, renge dayalı önyargıları ortadan kaldırmak için mavi renkli gözlükler ya da tadım bardakları kullanır.

2-Zeytinyağınızın orijinalliğini test etmek için evde yapabileceğiniz testler vardır. Buzdolabında donan zdeytinyağı hakiki zeytinyağıdır. YANLIŞ! En sık önerilen testler buzdolabı testi ve lamba yağı testidir (yağın yakıt kaynağı olarak kullanılması). Cevap maalesef oldukça basit, her iki yöntem de güvenilir değildir. Bize zeytinyağının hakiki zeytinyağı olup olmadığını göstermez. 

3- Yalnızca natürel sızma zeytinyağı satın almaya değer. YANLIŞ! Natürel sızma zeytinyağı lezzet ve sağlık açısından en fazla faydaya sahip olabilir. Ancak diğer zeytinyağları da mutfağımızda bulundurmaya değer. Genellikle solventle ekstrakte edilen bitkisel yağlar mesela kanola, mısır ve soya fasulyesi gibi yaygın yemeklik yağların aksine, tüm zeytinyağı çeşitleri (riviera zeytinyağı hariç) solventler kullanılmadan mekanik olarak ekstrakte edilir. Bu sebeplerden zeytinyağı yukarıda anlatıldığı gibi sağlıklı özelliklere sahiptir.


Natürel Birinci Zeytinyağının Farkı Nedir?

Natürel birinci zeytinyağı gibi, daha hafif bir lezzet etkisine sahip hafif tattaki zeytinyağları, yemeklerdeki diğer lezzetlerin öne çıkması gereken pişirme teknikleri ve tarifler için uygundur. Nötr yani hafif tada sahip ve daha az sağlıklı yemeklik yağlardan vazgeçmek isteyen tüketiciler için, natürel birinci zeytinyağı, zeytinyağının harika dünyasına giriş için çok iyi bir alternatif olabilir!


Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı ile Ayvalık Zeytinyağının Keyfine Varın


Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan %100 Doğal ve katkısız 
Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, ailenin kendi üretim tesisinde hiç bekletilmeden soğuk sıkımla sıkılarak elde ediliyor. Yine kendi tesislerinde otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağının üretiminde kullanılan zeytinler, 4 kuşaktır sadece ailenin kendisinin baktığı zeytinliklerdeki en iyi Ayvalık zeytinlerinden geliyorlar. Bölgenin ilk ISO 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde hakiki sızma Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz.



IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.