Hangi Zeytinyağını Tüketmeliyim?

05-04-2024 13:48
Hangi Zeytinyağını Tüketmeliyim?

Hangi Zeytinyağını Tüketmeliyim?



Sıvı Altın Zeytinyağı, zeytin ağacının meyveleri olan zeytinlerden elde edilen bir yağ türüdür. Zeytinyağı, sağlık yararları ve üretim süreci gereği bazı bölgelerde oldukça değerli bir üründür. Bu yüzden, ona altın gibi değerli bir madde olan "sıvı altın" denmesi, bu değeri vurgular.

Akdeniz diyetinin önemli bir bileşeni olan zeytinyağı kanser, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, metabolik sendrom, Alzheimer, obezite ve artrit gibi hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Çünkü natürel sızma zeytinyağı, çok miktarda antioksidan ve sağlıklı tekli doymamış yağ asidi içerir.  Toplam yağ asidi içeriğinin %73’ünü oleik asit oluşturur ve bu sayede iltihabı azaltıcı etki gösterir. 

 

 


Zeytinyağı kalp hastalıklarına karşı korur mu?

 

Araştırmalar, zeytinyağının içerdiği sağlıklı yağlar ve antioksidanlar sayesinde kalp sağlığını olumlu yönde etkileyebileceğini göstermektedir. Zaten kalp rahatsızlıklarının Akdeniz’de daha az görülmesi araştırmacıların Akdeniz tipi beslenmenin kalp sağlığı üzerindeki etkisine yoğunlaşmışlardır. Zeytinyağı, doymamış yağ asitleri bakımından zengindir, özellikle de tekli doymamış yağ asitleri (örneğin oleik asit) açısından zengindir. Bu tür yağlar, kolesterol seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir ve kalp sağlığını destekleyebilir.  Zeytinyağı iyi kolesterol HDL’yi artırdığını, inflamasyonu ve kötü kolesterol olarak bilinen LDL düzeyini azaltmaya yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, zeytinyağı tüketiminin kan basıncını düşürebileceğini göstermektedir. Yüksek kan basıncı, kalp hastalığı riskini artırabilir, bu nedenle kan basıncını dengelemek kalp sağlığı açısından önemlidir.

 

Ancak, zeytinyağının kalp sağlığı üzerindeki olumlu etkileri, dengeli bir beslenme ve sağlıklı bir yaşam tarzının parçası olarak düşünülmelidir. Tek başına zeytinyağı tüketimi, diğer sağlıksız alışkanlıklarla birlikte alındığında kalp hastalıklarını önlemede yeterli olmayabilir. Ancak bu etkileri görebilmek için kaliteli zeytinyağına erişim çok önemlidir. Peki hangi zeytinyağı sağlıklı? Zeytinyağı seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Hadi gelin bunlardan bahsedelim, doğru türü aldığınızdan emin olun.





Hangi zeytinyağı sağlıklı? 

 

Kaliteli ve doğru türde zeytinyağı almak son derece önemlidir. Market raflarında erken hasat zeytinyağı, hakiki sızma, sızma, riviera gibi pek çok çeşit mevcut. Hatta kafanızın karışması bile çok olası. En sağlıklı zeytinyağı türükesinlikle “erken hasat soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı”. Çünkü erken hasat soğuk sıkım zeytinyağının besin değeri maksimum seviyededir. Tabi bu değerlerin bölgeden bölgeye ve zeytin çeşidine bağlı olarak değişebileceğini aklımızda tutmamız gerekir.

 

Erken hasat soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı, yüksek oranda polifenol, aromatik bileşen, antioksidan içerir. Bununla birlikte diğer yağlara kıyasla, erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, zeytinyağına acı tadını veren “oleuropein” maddesinden de zengindir. Oleuropein, zeytindeki sağlığı destekleyen fenolik bileşenlerin oluşumunu sağlar. Soğuk sıkım üretim yöntemi sayesinde zeytindeki antioksidanlar ve biyoaktif bileşenler korunur ve bunların zeytinyağına geçmesi sağlanır. Bu sayede yeterli miktarlarda tüketildiğinde kaliteli zeytinyağı tüketimi kanser, kalp hastalığı, tip 2 diyabet, alzheimer, obezite ve artrit gibi hastalıklardan korunmaya yardımcı olabilir.

 

Zeytinyağı seçerken nelere dikkat edilmeli?

 

Kesinlikle erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını satın almadan önce ürün etiket bilgilerine bakın. İçindekiler kısmını okuyun. Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını n üretildiği fabrikanının ISO belgeleri gibi kalite sertifikası olup olmadığını kontrol edin. Marketlerden şeffaf cam veya plastik şişelerde satılan erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını almayın. Kaliteli erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı olsa dahi şeffaf cam veya plastik şişelerde satılan zeytinyağlarının bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Koyu renkli cam şişelerde satılan erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını tercih edin.

Biz Ayvada Ayvalık erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını siparişiniz üzerine dolduruyoruz. Ürünlerimizi özel iklimlendirmeli depolarımızda oksijensiz, krom tanklarda muhafaza ediyoruz. Cunda’daki dükkanımızda satılan Ayvada Ayvalık erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını ürünlerimizi ise güneş ile temas etmeyecek şekilde muhafaza ediyoruz.

 

 


Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağı gezini yakan acımsı tadı ve kendine has aroması ile kalitesini belli eder. Tekli doymamış yağ,  antioksidan, E ve K vitamini içeriği sayesinde kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilmesinin yanı sıra sağlığı birçok yönden destekleyebilir. Öncelikle zeytin daha yeşilken elde edilen zeytinyağından polifenol seviyesi daha yüksek olur. Zaten yeşil zeytinden elde edilen zeytinyağına erken hasat zeytinyağı diyoruz. Polifenol ise bir antioksidan çeşididir. Zeytinyağından bulunan polifenoller, beyaz kan hücrelerinin ve stokinin çoğalmasına yardımcı olur. Stokin, bağışıklık sisteminde önemli bir role sahip bir tür proteindir. Dolayısıyla zeytinyağındaki polifenoller bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olurlar.

 

Ayrıca kan basıncını düşürmeye destek vermekten, tip 2 diyabet riskinin azalmasına yardımcı olmaya kadar başka diğer faydaları da var. Kolestrolün dengede tutulmasını sağlamaya yardımcı olmak da başka bir faydasıdır. Son olarak zeytinyağındaki polifenollerin vücutta iltihap oluşma riskinin düşmesine de yardımcı olur. Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Erken Hasat Zeytinyağı Nedir isimli blog yazısına bakabilirsiniz.

 

 

Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı nasıl muhafaza edilmeli?

 

Kaliteli zeytinyağı markasını satın almak ile yeterli değildir.  Satın aldığınız kaliteli erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını evde doğru şartlarda muhafaza etmek de aynı şekilde önemli. Doğru şartlarda muhafaza edilmeyen erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı, erken hasat zeytinyağı dahi olsa, bozulabilir. Erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı ısı, hava ve ışığa maruz kalın zeytinyağı erken bozulur. Bu nedenle oksidasyonu yani zeytinyağının kalitesinin bozulmasını engellemek için erken hasat soğuk sıkım zeytinyağının serin oda sıcaklığında (10 C) saklanması istenir. Bu sebepten Ayvada Ayvalık erken hasat soğuk sıkım zeytinyağını ürünlerini özel iklimlendirmeli depolarda muhafaza ediyoruz. Tüm yıl erken hasat soğuk sıkım zeytinyağı için boyunca depoların sıcaklığını hava şartlarına göre ayarlıyoruz.


Kesinlikle zeytinyağı ambalajının kapağı açık bırakılmamalıdır. Kapağın, zeytinyağı kullanılmadığı zamanlarda, kapalı olması zeytinyağının oksijen ile temasının çok az olmasını ve dolayısıyla zeytinyağının kalitesinin korunmasını sağlar.

 

 

Zeytinyağını muhafaza etmek için en uygun yer, ışıktan uzak, serin ve kuru bir ortamdır. Mutfak dolaplarının birinde, güneş ışığından ve ısı kaynaklarından uzak bir yer idealdir. Asla ısıl işleme maruz kalabileceği mesela ocağın/fırınına yakın bir yerde saklamayın.  Eğer teneke zeytinyağı alıyorsanız kapağını sık sık açmamaya dikkat etmelisiniz. Zeytinyağı tüketimini kolaylaştırmak için, günlük kullanım için koyu renkli bir şişe veya yağlık kullanılabilir. Büyük bir şişeden yağın küçük bir şişeye aktarılması, zeytinyağının daha az hava ile temas etmesini sağlar.  Zeytinyağından ancak bu şekilde maksimum fayda elde edebilirsiniz. Bu konuda daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz Evde zeytinyağı nasıl muhafaza edilir isimli blog yazımıza göz atabilirsiniz.




Ayvada Ayvalık Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı ile Ayvalık Zeytinyağının Keyfine Varın

 

 

Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan %100 Doğal ve katkısız Ayvada Ayvalık Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı, ailenin kendi üretim tesisinde hiç bekletilmeden soğuk sıkımla sıkılarak elde ediliyor. Yine kendi tesislerinde otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Ayvada Ayvalık Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağının üretiminde kullanılan zeytinler, 4 kuşaktır sadece ailenin kendisinin baktığı zeytinliklerdeki en iyi Ayvalık zeytinlerinden geliyorlar. Bölgenin ilk ISO 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde hakiki sızma Ayvada Ayvalık Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz. 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.