Erken Hasat Zeytinyağı Nedir?

03-12-2021 12:08
Erken Hasat Zeytinyağı Nedir?
Erken Hasat zeytinyağı yeşil zeytinlerden elde edilir ve hasat zamanı yeşil oldukları dönem olan Ekim ve Kasım başıdır. Bu dönemde zeytin yeşildir, tam olgunlaşmamıştır, oldukça acımtraktır. Zeytin daha tam olgunlaşmadığı için de tam yağlanmamıştır. Bu sebepten de, zeytinin yağlandığı yani olgunlaştığı Olgun Hasat dönemine göre, belli bir miktar zeytinden daha az zeytinyağı elde edilir. Erken hasat zeytinyağını neden tercih etmeliyim, erken hasat zeytinyağının faydaları nelerdir diye merak ediyorsanız tüm sorularınız cevapları aşağıda. 

 

Erken Hasat Zeytinyağı nasıl üretilir?

 
Erken Hasat zeytinyağı, Ekim ayında toplanan, daha tam yağlanmamış, olgunlaşmamış yeşil zeytinlerden elde edilir. Erken Hasat zeytinyağının Olgun Hasat zeytinyağından temel farkı üretim şekli ya da başka bir proses değil, hasat yani zeytinlerin toplanma zamanıdır.
 
Erken Hasat zeytinyağı antioksidan özelliği taşıyan polifenol açısından zengin bir natürel sızma zeytinyağıdır. Zeytin olgunlaşmadan evvel yeşil olur ve bunun temel sebebi polifenollerdir. Hasat zamanının Ekim ayı, yani zeytinlerin yeşil olduğu dönem olması ise zeytinyağının yüksek polifenollü olmasını sağlar. 
 
Kasım - Mart ayları arasında zeytin olgunlaşır ve yağlanır. Bu dönemde önce mora sonra da siyaha döner Zeytin siyaha döndüğü zaman tam olgunlaşmış ve yağlanmıştır. Kasım ve Aralık aylarında toplanan zeytin, Ekim ayındaki yeşil zeytine göre, daha yağlı olduğundan daha az miktarda zeytinden daha fazla zeytinyağı elde edilir. Kasım ve Aralık dönemlerinde toplanan zeytinden elde edilen zeytinyağına ise Olgun Hasat zeytinyağı denir.  


Erken Hasat Zeytinyağının Faydaları Nelerdir?

Ayvalık Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağının faydalarını saymakla bitmez. Öncelikle zeytin daha yeşilken elde edilen zeytinyağından polifenol seviyesi daha yüksek olur. Polifenol ise bir antioksidan çeşididir. Zeytinyağından bulunan polifenoller, beyaz kan hücrelerinin ve stokinin çoğalmasına yardımcı olur. Stokin, bağışıklık sisteminde önemli bir role sahip bir tür proteindir. Dolayısıyla zeytinyağındaki polifenoller bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olurlar.

Ayrıca kan basıncını düşürmeye destek vermekten, tip 2 diyabet riskinin azalmasına yardımcı olmaya kadar başka diğer faydaları da var. Kolestrolün dengede tutulmasını sağlamaya yardımcı olmak da başka bir faydasıdır. Son olarak zeytinyağındaki polifenollerin vücutta iltihap oluşma riskinin düşmesine de yardımcı olur. 

 

Polifenollerin faydaları nelerdir?

Polifenol, doğal bir antioksidandır ve bitkide doğal olarak bulunur. İnsan sağlığı ve özellikle bağışıklık için önemlidir. Antioksidanlar, çevresel kirlilik veya gıda maddelerinde bulunan katkılar nedeniyle vücudumuzdaki hücrelerin zarar görmesini engeller. Vücut hücrelerini koruyarak bağışıklık sistemi hastalıklarının görülme riskini düşürür. Ayrıca antioksidanlar, kalp rahatsızlıkları ve iltihaplanma riskini düşürmeye de yardımcı olurlar.

Polifenol, bir yandan zeytini renklendirirken diğer yandan zeytine acı tat verir. Zeytinyağın dilin yanlarında acılık ve boğazda yakarlık hissi vermesinin zeytinyağının içerdiği asitlikle alakası yoktur. Bunun sebebi antioksidan içeriğidir.
 
Polifenoller sadece insan sağlığı için değil, zeytin ağacı için de çok önemlidir. Zeytine acı tadı vererek, olgunlaşma sürecinde zeytini zararlılardan korur. Zeytin ağacının yüzyıllar boyunca yaşamasının ve de "ölümsüz ağaç" diye tabir edilmesinin sebebi de budur. 
 
Yüksek polifenollü bir zeytinyağı için Ayvada İlk Mahsul Filtresiz Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Kaliteli bir zeytinyağı minimum 130 mg/L polifenol içermelidir.
 
Ayvada ailesinde 3 çeşit erken hasat zeytinyağı bulunur. Hasat zamanı ve filtrasyon tercihine bağlı olarak kategorize ettiğimiz İlk Mahsul Filtresiz, İlk Mahsul Filtreli ve Erken Hasat Filtreli soğuk sıkım natürel sızma zeytinyağı. Ürünler hakkında detaylı bilgi kendi sayfalarından erişebilirsiniz. Farklı çeşitleri olan erken hasat zeytinyağlarımızı denemek için İlk Mahsul Filtresiz Erken Hasat Soğuk Sıkım Zeytinyağı 2lisi'ni deneme setini tercih edebilirsiniz. 

 

Erken Hasat Zeytinyağının Olgun Hasat Zeytinyağından farkı nedir?

Erken hasat zeytinyağı, hem lezzet açısından hem de sağlık açısından faydaları bakımından Olgun Hasat zeytinyağına göre daha üstün bir natürel sızma zeytinyağıdır. Erken hasat zeytinyağı, olgun hasat zeytinyağına göre daha baskın bir zeytin tadına sahiptir.

Tat farklılıklarına rağmen, yemeklerde kullanım açısından ise bir farklılıkları bulunmamaktadır. Her iki zeytinyağı da hem sıcak hem de soğuk yemeklerde rahatlıkla kullanılır. Erken hasat zeytinyağının aroması olgun hasat zeytinyağına göre daha baskın olmasına rağmen sıcak yemelerde bu aroma sizi rahatsız etmez, olgun hasat zeytinyağının yemeklerinize kattığı güzel lezzeti erken hasat zeytinyağı da verir. Dolayısıyla erken hasat zeytinyağı mı yoksa olgun hasat zeytinyağı mı tercih etmeliyiz derseniz bu kişisel bir karardır. 

 

Erken Hasat zeytinyağı yemeklerde kullanılır mı?

Erken hasat zeytinyağını hem sıcak hem de soğuk yemeklerde kullanabilirsiniz. Yoğun aromasından dolayı buram buram zeytin tadını alabilmeniz için daha soğuk kullanım için tavsiye ederiz. Kahvaltıdan salata ve yemekler için hazırlanan her türlü sosun muhteşem eşlikçisidir. Ayvada İlk Mahsul Filtresiz erken hasat zeytinyağı ile hazırladığımız Antep Fıstıklı Girit Ezmesi tarifimize web sitemizin Tarifler bölümünden bakabilirsiniz. 
 
Öte yandan erken hasat zeytinyağını sıcak yemeklerde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sıcak yemeklerinize, diğer zeytinyağları gibi, muhteşem bir lezzet katar. Natürel sızma zeytinyağının yemek pişirirken kullanımının daha sağlıklı olduğunu kanıtlayan yeni araştırmalar yapıldı. Bu konuda daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Natürel sızma zeytinyağı ile yemek pişirmek neden daha sağlıklı başlıklı blog yazımıza göz atabilirsiniz.

 

Erken Hasat Zeytinyağının Besin Değerleri Nedir?

Erken Hasat zeytinyağı hem zeytinler olgunlaşmadan Ekim ayında hasat edildiğinden hem de soğuk sıkım yöntemi ile üretilmesinden dolayı besin değerleri bakımından zengin özelliklere sahiptir. 

Zeytinyağı E vitamini açısından zengin bir besindir. E vitamini ise cilt ve göz sağlığımız açısından önemlidir. Ayrıca zeytinyağı içerisinde sağlıklı başka maddeler de bulunur. Bunlar aşağıdaki gibidir:

- Hidrokarbon skualen

- Fenolik Bileşikler

-  Aroma Bileşikler

- Pigment (Renk) Bileşikleri

 

Ayvada İlk Mahsul Zeytinyağı ile yoğun zeytuni Erken Hasat Zeytinyağının keyfine varın

Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan Ayvada İlk Mahsul soğuk sıkım erken hasat zeytinyağı, soğuk sıkımla kendi üretim tesisimizde elde ediliyor. Zeytinler toplandıktan en geç 4 saat içerisinde sıkılıyorlar. Otomatik dolum makinesinden el değmeden, ısı ve ışık kontrollü hijyenik bir ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk ISO 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile asırlık ağaçlarının iyi bakımını tescilleyen marka, Ayvalık'ın dünya çapında meşhur, binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini sofralarınıza getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, ofisinizde, yemeklerinizde Ayvada Ayvalık Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz.

 

Erken Hasat Natürel Sızma Zeytinyağı Fiyatı Nedir?

Erken hasat zeytinyağı, hem lezzet açısından hem de sağlık açısından faydaları bakımından Olgun Hasat zeytinyağına göre daha üstün bir natürel sızma zeytinyağıdır. Erken hasat zeytinyağının olgun hasat zeytinyağına göre daha pahalı olmasının sebebi, erken hasat zeytinyağının üretiminde daha fazla zeytin kullanılmasıdır. 

Ayvada Ayvalık zeytinyağı olarak bizlerin 4 kuşaktır gözümüz gibi baktığımız asırlık ağaçlarımızdan toplanan yeşil zeytinlerden elde edilen Ayvada İlk Mahsul soğuk sıkım zeytinyağını web sitemizden araştırabilir, sartın alabilirsiniz. Hem kaliteli hem de lezzetli Ayvada İlk Mahsul natürel sızma zeytinyağı ile sevdiklerinizle erken hasat zeytinyağının keyfine varırsınız.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.