Neden Natürel Sızma Zeytinyağı ile Yemek Pişirmek Daha Sağlıklı?

27-07-2023 13:48
Neden Natürel Sızma Zeytinyağı ile Yemek Pişirmek Daha Sağlıklı?

Neden Natürel Sızma Zeytinyağı ile Yemek Pişirmek Daha Sağlıklı?

 

Pek çok insan, natürel sızma zeytinyağı ile yemek pişirmenin iyi bir fikir olmadığına, daha doğrusu zeytinyağının yemekler için uygun bir yağ olmadığına inanıyor. Yıllar boyunca yapılan birçok bilimsel çalışma, bu yaygın inanışın doğru olmadığını kanıtladı. Natürel sızma zeytinyağı "yemek pişirmek için de uygundur” demek yeterli gelmez. Aynı zamanda natürel sızma zeytinyağı, dünyamızda mevcut en güvenli yemeklik yağdır.

 

 

Natürel Sızma Zeytinyağında Pişirilen Sebzeler Daha Fazla Besin Maddesi Tutar

 

Journal of Food Chemistry'de yayınlanan ve İspanya’da bulunan Granada Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre sebzeleri haşlamak yerine zeytinyağında pişirmek sağlık açısından daha faydalı. Bu araştırma, sebzeleri natürel sızma zeytinyağı ile pişirirken, natürel sızma zeytinyağından gelen fenol ve antioksidanların, pişirilen sebzelere de geçtiğini ve böylece natürel sızma zeytinyağının sebzelerin besin içeriğini artırdığını kanıtladı.

 

İspanya’da yapılan bu araştırmada hepimizin çok sevdiği ve Akdeniz beslenme düzeninin önemli oyuncularından olan yaz sebzelerinden patates, domates, patlıcan ve kabak kullanıldı. Yaz mevsiminde rahatlıkla erişebildiğimiz bu sebzeler üç farklı şekilde (aşağıda belirtildiği gibi) pişirildiler:

 

1- Natürel sızma zeytinyağında

 

2- Suda

 

3-Su ve yağ karışımında

 

Çiğ sebzelerin antioksidan içeriği ve fenolik bileşikleri pişirme öncesi ve pişirme sonrasında ölçüldü. Sonuçlar ise zeytinyağı severleri çok mutlu etti. Natürel sızma zeytinyağı ile pişirilen sebzeler, ham formlarında rastlanmayan fenoller içeriyordu.

 

Zeytinyağında bulunan fenolik bileşiklerin, pişirme esnasında sebzelere aktarıldığı gözlemlendi. Pişirme sırasında natürel sızma zeytinyağının kullanılması, çiğ gıdalarda tanımlanan antioksidan aktivitesini artırdı. Ayrıca sebzelerin polifenol seviyeleri de yükseldi. Zeytinyağında bulunan polifenoller sebzelere geçtiği için bu artış gerçekleşti. Suda haşlanan sebzelerin polifenol miktarında ise düşüş gözlemlendi.

 

Buna karşılık, suda veya su/yağ kombinasyonunda pişirilen sebzelerin daha düşük antioksidan sayısına ve fenolik bileşiklere sahip olduğu gözlemlendi. Sebzelerdeki besinler suya aktarıldı ve pişirme sonrası test edilen sebzelerde daha düşük oranlar görüldü.

 

Sebzeleri suda kaynatmak veya buharda pişirmek yerine natürel sızma zeytinyağında pişirmeyi tercih etmek için daha çok sebebimiz var.

 

- Sebzelerdeki besinlerin çoğu yağda çözünür. Bu, sebzelerin kanserle savaşan özellikleri açısından önemli bir bilgidir. Başka bir araştırmada gösterildiği üzere, beta-karoten, alfa karoten, likopen ve lutein içeren karotenoidler, yağda pişirildiğinde vücut tarafından daha iyi emilir. 2019'da araştırmacılar, birçok Akdeniz yemeğinin temelini oluşturan bir sebze karışımı olan sofrito üzerinde çalıştılar. Bu araştırmada ise, sebzeleri natürel sızma zeytinyağında sotelemenin sebzelerdeki besin maddelerinin biyoyararlanımını artırdığını keşfettiler.

 

- Ve lezzeti unutmayın! Suda haşlanan sebzelerin tadı da son derece yavan oluyor. Sebzeleri haşladığımda oluşan hafif buruk ve acı tadı da hiç sevmiyorum. Bence her ne kadar natürel sızma zeytinyağı ile sonrasında sebzeleri tatlandırsak bile, zeytinyağında pişirilen sebzeler ile yarışamaz bile! Sebzeleri natürel sızma zeytinyağında sotelemek ya da pişirmek, onların lezzetini de ortaya çıkartıyor.  

 

 

Sonuç olarak, sebze ve yeşillik açısından zengin bir diyetten ve hatta beslenme düzeninden en iyi sonucu almak istiyorsanız, sebzelerinizi mutlaka natürel sızma zeytinyağında pişirin. Zeytinyağını sadece çiğ olarak kullanan kişilerdenseniz, zeytinyağının yukarıda açıkladığımız yararlarından ve lezzetinden mahrum kalmayın. Zaten başka hangi ülkenin mutfağında zeytinyağlı yemekler kategorisi var ki? Bence özellikle bizlerin bu muhteşem yemekleri hazırlarken mutlaka zeytinyağı kullanmamız gerekir. 

 

 

ACTA Scientific Nutritional Health Journal'da Modern Olives Laboratory Services tarafından yayınlanan ve Avustralya'da yapılan yakın tarihli bir araştırmada ise, natürel sızma zeytinyağının en güvenli yemeklik yağ olduğunu kanıtladı. Natürel sızma zeytinyağı, rafine zeytinyağı, kanola yağı, üzüm yağı, hindistancevizi yağı, avokado yağı, yer fıstığı yağı, pirinç kepeği yağı ve ayçiçek yağına karşı test edildi.

 

Pişirdiğiniz sebzelerin lezzetini Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı ile katmerleyin

Ayvalık'ın bereketli topraklarında bulunan asırlık zeytin ağaçlarımızdan toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkımla kendi üretim tesisimizde elde ediliyor ve otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor, yemeklerinize lezzet katıyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde Ayvada Ayvalık Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.