Zeytinyağı Tadımı

29-07-2021 12:39
Zeytinyağı Tadımı

Zeytinyağı Tadımı Nasıl Yapılır? Kaliteli zeytinyağı olduğunu nasıl anlarım? Zeytinyağını satın alırken özellikle nelere dikkat etmek lazım? Kaliteli zeytinyağının tadı ve kokusu nasıl olmalı? Ben de başka bir gıda ürünü alacaksam bu tarz sorular kafamda oluyor. Öncelikle kendi damak zevkinize uyan zeytinyağını seçmeniz çok önemli. Sonuçta satın aldığınız zeytinyağını mutfağınızda ve yemeklerinizde tüketecek olan sizsiniz.

 

Zeytinyağı tadımı yaparken nelere dikkat etmek lazım? 

Zeytinyağı tadımı nasıl yapılır? Zeytinyağının hangi özelliklerine dikkat etmek lazım? Zeytinyağı tadımı yapılacak olan numuneler için standart sıcaklık 28ºC ± 2ºC dir. Testin yapıldığı oda sıcaklığı 20ºC ve 25ºC sıcaklık değerleri arasında bulunmalı. Ayrıca oda her türlü kokudan ari tutulmalıdır. Zeytinyağı ortamda bulunan iyi veya kötü kokuları hemen üzerine alır. Zeytinyağı tadım yapacak kişinin de üzerinde herhangi bir koku olmamalıdır (Parfüm vb.). Zeytinyağı çok çabuk koku çeker. Bu sebepten üretim sırasında da üretim ile ilgili personel parfüm kullanmazlar. 

Zeytinyağı tadımı için numuneden küçük bir cam bardağa, 1/4 oranında alınıp, bardağın ağzı kapattık tan sonra avucumuzun içerisinde ısıtılmalıdır. Yavaşça el bileği bükülerek (ısınan zeytinyağı numunesindeki koku veren bileşenleri buharlaşarak açığa çıkması sağlanmak için) tamamen bardak döndürülür. Bu aşama tamamlanır tamamlanmaz, ağzı açılır ve zeytinyağını değerlendirmek için yavaş derin nefesler alınıp koklanır. Zeytinyağı tadımı sırasında, koklama 30 saniyeyi aşmamalı ve burun duyusu köreltilmemelidir.

Zeytinyağı tadımında, koklama işlemi yerine getirildikten sonra tat ve nefaseti değerlendirilir. Bunun için, yaklaşık 1 tatlı kaşığı (3 ml.) zeytinyağı içeren ufak bir yudum ağza alınır. Zeytinyağının, ağzın ön kısmından dil ve yanlardan arka kısma, damağa ve boğazına kadar tüm ağız boşluğuna dağıtılması çok önemlidir. Çünkü dört ana tadın (tatlı, tuzlu, ekşi ve acı) algılanma yoğunluğunun, dil, damak ve gırtlağın alanına bağlı olarak farklılık gösterdiği bilinen bir gerçektir. Burada zeytinyağının acılığını hissederiz. Zeytinyağı yutulmadan ağız kapatılarak arka arkaya 3 defa kesik kesik nefesler alınarak, hava ağızdan içeri çekilir. Bu sayede, uçucu aromatik bileşenlerin geniz yoluyla algılanması sağlanır. Burada da yakıcılığın dokunsal hissi dikkate alınır.

 

En İyi Zeytinyağının Özellikleri nelerdir?

 

Aşağıda listelenen pozitif özellikler zeytinyağı tadımı sırasında, kaliteli zeytinyağında bulunması gereken ya da bulunmasının değer kattığı özelliklerdir. Mesela bizim zeytinyağımızda baskın bir domates tadı hakimdir ki bu tadın bulunması pozitiftir. 

Pozitif Özellikler; meyvemsilik (taze kesilmiş çimen, enginar, yeşil domates ve çağla badem) acılık ve yakıcılık. Taze meyve hislerini aldığımız zeytinyağında hissedilen acılık ve yakıcılık pozitif özellik olup, polifenol zenginliğini göstermesi açısından aranan bir özelliktir.

 

Zeytinyağının Negatif Özellikleri Nelerdir?

Zeytinyağı tadımında hissettiğiniz zeytinyağının negatif özellikleri ise kesinlikle bulunmaması gerekenlerdir. Bunlar negatif özelliklerden birinin bulunması zeytinyağının kusurlu olduğunu gösterir.

Negatif Özellikler;
Kızışma, küf, şarabımsı, donmuş zeytin, bayatlık gibi temel özellikleri içerebilir. Bu özellikler zeytin ağacının bakımı, zeytinin toplanması, işlemesi ve muhafazası aşamalarında oluşabilir.

Son olarak, zeytinyağının rengi kalitesinin göstergesi değildir. Zeytinin yetiştiği bölge, toprak gibi özelliklere göre rengi değişir. Bu yüzden yarışmalarda zeytinyağı tadımı yapılırken koyu renkli bardaklar kullanılır. 

 

Ayvada Natürel Sızma Zeytinyağı ile yemeklerinizde Ayvalık zeytinyağının farkını deneyimleyin!

Ayvalık'ın bereketli topraklarından toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan Ayvada Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkımla elde ediliyor ve otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile  güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde Ayvada Ayvalık Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.