Ayvalık Plajları ve Koyları

09-06-2022 13:48
Ayvalık Plajları ve Koyları

 

Ayvalık Plajları ve Koyları: Ayvalık'ta Nerede Denize Girilir?

 
Ayvalık şirin bir Anadolu kasabası. Bu özelliğini koruduğu için çok mutluyuz. Güzel plajlarının ve zeytinlik alanlarının yanı sıra geçmişe uzanan çok güzel de bir tarihi var. Madem ki yaza giriyoruz Ayvalık'ın tarihinden evvel, bugün sizlere Ayvalık plajlarından, masmavi denizinden, beyaz kumlu plajlarından söz etmek istiyorum. 
 

En İyi Ayvalık Plajları ve Koyları Hangileridir?

Ayvalık plajları denince benim aklıma ilk olarak Sarımsaklı Plajları gelir. Ancak Ayvalık'ın sahili çok girintili çıkıntılı olduğu için sayısız, farklı özellikte plaj ve sahile sahip. Ayvalık plajlarının en güzel özelliği, Badavut sahilinden tutun da Cunda'daki plajlara kadar gidebileceğiniz çok sayıda alternatifinin olması.

 

Ayvalık Plajlarının İncisi: Sarımsaklı Plajları

Sarımsaklı Ayvalık'a bağlı beldelerden bir tanesi. Özellikle yazın daha kalabalık oluyor. Hele bayram zamanları yer bulmak neredeyse mümkün değil. Dümdüz uzanan, 7 km uzunluğundaki sahil bana Brezilya'nın dünyaca ünlü Copacabana Sahilini anımsatıyor. Bence Sarımsaklı Ayvalık plajları arasında kesinlikle bir numara. Sarımsaklı sahili hem kıyıda hem de denizin içerisinde beyazımsı sarı renkte, ince kumluk alana sahip. Kum alanda güneşlenmek istemeyenler için de plajların çimenlik alanları mevcut.

Her daim soğuk olan masmavi denizinin su seviyesi ise hemen yükselmiyor, deniz oldukça sığ. Kıyıdan yürüdükçe deniz suyu seviyesi yavaşça yükseliyor. Denizin dibi ise alabildiğince kumluk. Denizin dibinde taş, yosun istemeyenler için mükemmel bir bölge. Bence özellikle çocuklu aileler için ideal. Denizi epey serin olmakla beraber suyu inanılmaz temiz.

Sarımsaklı'da ihtiyacınıza ve bütçenize göre sayısız alternatif bulabilirsiniz. Benim önerilerim Sea Resort Plajı ya da Miko Beach. Ya da kendi şemsiyeniz ve diğer plaj ekipmanlarınız var ise fazla kalabalık olmayan bir noktadan plaj giriş ücreti ödemeden denize girebilirsiniz. Ayvalık'ın sahil kesimlerinde genellikle bu şekilde denize girmek mümkün. 

 

Badavut Plajları

Hem benim hem de yerli halkın ikinci alternatifi Badavut plajları. Badavut sahili Sarımsaklı'ya göre çok daha kısa, dolayısıyla daha az alternatifi var. Buranın Sarımsaklı'dan en büyük farkı ise, koyun iki tarafını çeviren enfes çam ağaçları. Yeşil ile mavinin birbirine yansıdığı koyda denize girmek isteyenler için ideal. Suyu Sarımsaklı gibi soğuk. Badavut da aynen Sarımsaklı gibi Ayvalık plajları arasında en güzellerinden biri, mutlaka görülmesi gerekir.
 
 

Armutçuk Plajları

Armutçuk Ayvalık merkez ile Cunda adası arasında. Ayvalık plajları arasında enk meşhurlarından olmasa da denizi her zamanki gibi güzel ve değişiklik isteyenler için güzel bir tercih. Açıkçası çocukla giden arkadaşlarım var. Sakinlik açısından Ayvalık plajları arasında bu bölgeyi ve İğdeli Plajını tercih ediyorlar. 
 
 

Altınova Plajları

Altınova da Sarımsaklı gibi Ayvalık'a bağlı beldelerden biri. Altınova'nın da sahili Sarımsaklı'ya oldukça benzer. Suyu da aynı derecede soğuktur. Farklı Ayvalık plajlarını deneyelim derseniz, tercih edebilirsiniz. Bunun dışında ben merkeze daha yakın olan diğer Ayvalık plajlarını tercih ediyorum.
 

Ayvalık Merkez'de Paşa Koyu

Paşa koyu Ayvalık merkeze çok az uzakta yer alıyor. Denizini çok beğenmemekle beraber kesinlikle muhteşem bir doğası var. Deniz çok önemli değil. Ayvalık plajları arasında en güzellerinden bir tanesidir demek zor. Ancak kitabımla baş başa bir gün hayal ediyorum derseniz mutlaka tavsiye ederim. Paşa koyunda gidebileceğiniz yerler oldukça sınırlı. Belediyeye ait bir tesis var ki hem mekan olarak temiz hem de burada düzgün yiyecekler bulabilirsiniz. Ben şahsen daha çok yemek ve akşam manzarası için tercih ediyorum. Milli park içerisindeki ormanlık alanın içinde geçerseniz yine aralara gizli kalmış başka bir plaja ulaşabilirsiniz.
 
 

Şirinkent Sahili

Şirinkent aslında oldukça büyük bir site kurulması ve etrafının gelişmesi ile ortaya çıktı. Her ne kadar büyük sitelerin olmasına rağmen bazı Ayvalık plajlarına göre oldukça sakin. Denizi sığdır ve diğer denizlere oranla suyu daha sıcaktır. Ancak denizin dibi Sarımsaklı'nın aksine taşlık ve yosunludur. Ayvalık plajları sıralamamda en sonda yer alır.
 

Ayvalık Plajlarının En Yeşili: Cunda Plajları

Cunda bence Ayvalık'ın en popüler yeri. Ayvalık'a gelip de Cunda'yı görmeden dönmek olmaz. Ben Cunda'yı şahsen daha çok yemek ve eğlence için tercih ediyorum. Kesinlikle deniz tercihim Sarımsaklı denizinden yana. Cunda'nın belli noktalarında deniz suyu daha sıcak. Ayvalık'ın soğuk denizini sevmem diyenler için kesinlikle Cunda'yı tavsiye ederim.
 
Cunda'nın sahillerini iki ayrı bölümde yazmak daha doğru olur. Ayvalık'a bakan kısmında deniz çok daha soğukken, adanın daha iç kısımlarında nispeten daha sıcak.

 
Cunda Adası'nın İç Kesimleri ve Pateriça Köyleri
Cunda'da zeytin ağaçları arasında, sessiz sakin bir ortamda denize girmek istiyorum derseniz kesinlikle tavsiyem Pateriça'nın ikinci köyünde bulunan Sobe Beach'tir. Sobe Beach'e gitmek için zeytinliklerin arasından geçmeniz gerekir. Arabanız ile gitmek istemezseniz otelin de plaja kadar belirli saatlerde servisi var. Yalnız dikkat küçük çocukları almıyor ve de alan son derece küçük olduğu için gitmeden evvel mutlaka rezervasyon yapmak lazım.
 
Cunda adası plajları, denizinden dolayı, benim Ayvalık plajları sıralamamda en üstlerde yer almıyor. Ancak burada zeytin ağaçları veya çam ağaçları altında denize girmek de dünyada eşi benzeri olmayan ayri bir deneyim. Mutlaka denenmesi gerekir. 
 

Cunda Adası'nın İç Kesimleri ve Çataltepe
Cunda adasının merkezinden adanın iç kesimlerine, Pateriça köylerine giderken Çataltepe mevkii var. Buranın denizi de oldukça güzel ve diğer bölgelere göre denizin suyu çok daha sıcak. Ailecek, çocuklarla gidebileceğiniz plajlar da mevcut. Ayrıca yine eğer kendi ekipmanlarınız var ise yol üzerindeki kumluk alanlardan da faydalanabilirsiniz. 
 
 
Cunda'nın Ayvalık'a Bakan Kesimleri ve Ortunç Koyu
 
Cunda'nın merkezinde de denize girebilirsiniz. diğer denizler varken çok tavsiye etmiyorum. Merkezden Ortunç, Ada Camping taraflarına giderseniz deniz çok daha güzel. Cunda adasının Ayvalık'a bakan, Ortunç tarafında deniz kesinlikle buz gibi. Sarımsaklı'nın suyuna soğuk diyorsanız bir de bu tarafı denemenizi tavsiye ederim. Bu bölgedeki önerim ise Ada Camping. Suyu Sarımsaklı'nın suyundan daha soğuktur. Ama yine yeşil ağaçlar arasında, doğayla kucak kucağa çocuklarla beraber deniz keyfi için mükemmeldir. Bu bölge için de kesinlikle Ayvalık plajları arasında en yeşili ve dolayısıyla en güzellerinden biri diyebiliriz. 
 
 
Bugünlük sadece Ayvalık'ta nerede denize girilir, Ayvalık plajlarını ve koylarını yazdım. Zeytin ağaçlarının altında ve doğa ile iç içe bir deniz keyfi istiyorsanız, Ayvalık plajları kesinlikle doğru adres. Önümüzdeki günlerde Ayvalık'ın görülmesi gereken diğer adreslerini ve denenmesi gereken lezzetlerini yazacağım.
 


Cunda'daki Ayvada Satış Mağazasında Asırlık Ağaçlardan Ayvalık Zeytinyağını Tadın! 

Ayvalık'ın bereketli topraklarında bulunan asırlık zeytin ağaçlarımızdan toplanan, hasadın ilk zeytinlerinin mahsulü olan Ayvada Ayvalık Soğuk Sıkım Natürel Sızma Zeytinyağı, soğuk sıkımla kendi üretim tesisimizde elde ediliyor ve otomatik dolum makinesinden el değmeden, hijyenik ortamda ambalajlanıyor. Bölgenin ilk 22000 sertifikasını alarak yine alanında öncülük eden, ISO 9001 sertifikası ile güven veren, İyi Tarım Uygulamaları sertifikası ile üretimini tescilleyen marka, Ayvalık'ın çok meşhur ve lezzetli binlerce yıllık zeytinlerinin mucizesini evlerinize getiriyor, yemeklerinize lezzet katıyor. Ekstra saf zeytinyağının mucizelerini siz de keşfedebilir; evinizde, bakımınızda, yemeklerinizde Ayvada Ayvalık Zeytinyağı’nı kullanabilirsiniz. 


 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.